כל המידע על החלפת רצועה להליכון וכיצד לתחזק
הליכון הוא מתקן ספורט שמבוסס על מסילת כושר גמישה (רצועה) שמאפשרת הליכה או ריצה. פעולתה של מסילת הכושר דומה לזו של מסוע או של מדרכה נעה, כך שחלקו העליון שלה נע אחורה – מה שמצריך למתאמן להפעיל מהירות נגדית באופן שיבחר (הליכה/ריצה).
המשמעות היא שהליכה – ריצה של המתאמן על רצועת ההליכון מפעילה 3 אלמנטים:
• מהירות – הפעלת ההליכון בהתאם למהירות שהמתאמן קובע או מגיע אליה (לרוב עד 20 קמ"ש)
• שיפוע – הפעלת ההליכון מאפשרת את קביעת הזווית ואחוז השיפוע של משטח הפעילות (הרצועה)
• משך הפעילות – הפעלת ההליכון מאפשרת למתאמן לרוץ/ללכת על הרצועה בהתאם לרצונו. משך הפעילות המומלצת היא שעה, כך שרוב תוכניות האימון שמתוכנתות בהליכונים מוגבלות בזמן זה.
בנוסף, קיומה של הרצועה מאפשרת פעילות באופן בטוח (אין עומס על המפרקים, פני השטח תמיד ישרים, אין מכשולים בדרך, אין חיכוך עם האוויר וכו') ללא תלות במזג האוויר, במקום או בזמן.
התוצאה היא שפעילות גופנית באמצעות הליכון נחשבת לקלה יותר מאשר פעילות זהה באוויר הפתוח, כך שהיא מתאימה לכולם ומשמשת גם כמכשיר כושר שיקומי.
לא פלא לכן שהליכון נחשב לאחד ממכשירי הכושר הפופולריים, אם לא הפופולרי ביותר.
מהו תפקידה של רצועת הליכון?
כאמור, רצועת הליכון היא מרכיב חשוב. למעשה, מדובר במשטח שעליו אנו דורכים במהלך הפעילות, בין אם זו ריצה ובין או זו הליכה. אורך הרצועה קובעת את טווח גמישות המכשיר, והרצועה היא זו שסופגת את זעזועי הריצה בזמן המפגש של כף הרגל עם המשטח.
במקרים בהם הרצועה לא ממוקמת כמו שצריך, היא גורמת לנזק לשאר רכיבי ההליכון וגם פוגעת בבריאותך, על ידי כך שלא סופגת את ה"מכה" מהמשטח.
מסיבה זו, חשוב לטפל בתקלות ברצועה וגם למנוע אותן מבעוד מועד על ידי ביצוע של בדיקות תקופתיות אחת למספר חודשים בהתאם לאופי השימוש בהליכון.
כיצד נגרמת תקלה ברצועת ההליכון?
משטח ההליכה שבהליכון סופג את רוב הלחץ של הפעילות הספורטיבית. במהלך השימוש, רצועת ההליכון לאט-לאט מאבדת מהמתח שלה. מדובר בתקלה שנובעת כתוצאה מבלאי והיא נחשבת לבלתי נמנעת ככל שההליכון נמצא בשימוש.
תיקון או כיוון הרצועה יכול להתבצע בקלות על ידי מספר סיבובי מברג, אך במקרים קשים יותר של רצועה שנעשה בה שימוש על אף שהיא הפסיקה לעבוד כנדרש, יהיה צורך בהחלפה של הרצועה כדי שלא לפגוע בשאר חלקי ההליכון.
הרצועה – האלמנט המרכזי בהליכון
עם זאת, מכיוון שפעולתה של מסילת הכושר בהליכון מבוססת על משטח הפעילות (הרצועה) – היא נחשבת לאלמנט המרכזי בהליכון והיא זו שמשפיעה על הביצועים שלו.
למשל, לאורכה של רצועת הפעילות יש השפעה על ביצועי ההליכון כולו: רמת הגמישות של ההליכון, רמת הספיגה של הלחצים שהוא יכול לספוג כתוצאה מפעילות המתאמן ועוד.
זה רק אלמנט אחד ברצועה לכן, כל תקלה ברצועת הפעילות יכולה להשבית את ההליכון ולפגוע בשגרת האימון. המשמעות היא שיש לבצע החלפת רצועה להליכון בכל אחד מהמקרים הבאים (רשימה חלקית):
• ההליכון אינו שומר על מהירות קבועה, למשל מאט או מאיץ שלא באופן הרגיל.
• מרעיש מאוד.
• משנה את זווית השיפוע.
• ההליכון מקרטע.
• ההליכון אינו מתפקד כבעבר.